I og med at sommerens dvale har kommet som jula på kjerringa hos en dataingeniørstudent, ble det fort lite å gjøre på fritiden, da mas om øvinger og eksamen var unnagjort. Derfor har jeg bestemt meg for å lære meg å programmere android-programvare, eller "apps," på folkemunnet. I dette innlegget følger hvordan jeg satte opp utviklerverktøy for å komme i gang med min første grunnleggende app.

 Jeg gikk først bort til developers.android.com og leste om hva som måtte til for å komme i gang med androidprogrammering. 

  1. Første bud er å laste ned "the Android SDK", som står for "the Android Software Development Kit.

En kit/pakke inneholder som regel alt du trenger for å komme i gang med det pakken vil at du skal gjøre.  Android SDK inneholder:

  • Eclipse IDE, som er skreddersydd mot androidprogrammering. 
  • SDK Manager, som hjelper deg å laste ned forskjellige elementer du måtte trenge. F.eks. emulatorpakker, slik at du kan emulere alle androidversjonene.
  • og masse snacks som jeg ikke har satt meg inn i

Last ned den pakken som passer til ditt operativsystem. F.eks. 64-bit til 64-bit-operativsystem. Dette er anbefalt av prosessorprodusentene til androidenhetene. Årsaken er vel at kompilatoren tar høyde for adresserom osv, som påvirker batterilevetid. Helt i starten av utviklingen av androidprogrammer trenger du ikke å ta så mye hensyn til batterilevetid, men gode vaner er alltid best. (Litt moral må man vel få legge inn. Digresjoner og moral er vel byggesteiner som holder samfunnet sammen.)

  1. Andre bud blir å lage et prosjekt i den nynedlastede pakken. (går ut i fra at du har erfaring med javaprogrammering, hvis ikke, ta et javakurs, eller begynn et annet sted)
  2. Tredje bud er å se over den tilsynelatende uoverkommelige mappestrukturen som kommer opp.

Mappestrukturen er egentlig ganske grei, og vi tar derfor en kjapp gjennomgang for nybegynnere:

Mappestruktur

 

 

 

MainActivty.java - Du velger selv navnet på denne filen i oppstarten, men det er denne filas "onCreate()"-metode som blir kjørt når du åpner appen på enheten din.

 

De tre mappene under src, skal du ikke røre. Dette er genererte filer som holder orden på seg selv. Du skal imidlertid bruke R.java, som ligger inne i gen-katalogen til å refere til tekststrenger. R står for resources og blir generert ut i fra strings.xml.

Assets inneholder informasjon om forskjellige datakilder, f.eks. en database og lignende.

AndroidManifest.xml inneholder informasjon om hvilke versjoner av android appen vil kjøre, i tillegg vil permissions stå her, hvis du feks vil at appen din skal ha tilgang til internett.

libs trenger du ikke å røre

drawable-mappene inneholder forskjellige versjoner av bilder og grafikk du inkluderer i appen din avhengig av skjermstørrelse.

layout-mappen inneholder alle "Activities-layout" du måtte ha. Dette er bunn i grunn GUI-koden som blir parset av kompilatoren. Du vil komme til å jobbe i denne katalogen i designfasen av appen din.

values-mappene inneholder oppførsel på dimensjoner avhengig av skjermstørrelse. Du vil kanskje ha dimensjonene på appen din litt anderledes på tablet enn på mobil, i disse mappene gjør du sånne innstillinger.

strings.xml inneholder ALLE tekststrenger du måtte bruke i løpet av applikasjonen din. Dette er et veldig sterkt verktøy, og du bør være nøye i utviklinen av programvaren, med å bruke denne fila.

I tillegg vil values-no feks inneholde en norsk versjon av string.xml, og values-mappa vil inneholde standardverdien.

I tillegg til denne tekstlige beskrivelsen anbefaler jeg denne filmen for å få et innblikk i de forskjellige mappene.

Lykke til!