I dag har jeg gått et steg videre og bestemt meg for å oppdatere hjemmesiden. Etter mye knoting med kategorier, artikler, magic quotes og templates har jeg omsider klart å publisere noe som ligner et nettsted.

Installasjon av ny nettside.

Først tok jeg backup av alle de gamle php-skriptene som lå ute på tjeneren og overførte de til backupløsningen min. Deretter gikk jeg bort til www.joomla.org og lastet ned den åpne cms-programvaren. Jeg kjørte først en test på pakken, og installerte den på lokalt på datamaskinen min. Dette gikk fint, da Joomla var kompatibel med standardinnstillinene til serverløsningen jeg brukte.  Jeg gikk derfor rett over til ftp-clienten min og overførte pakken til webhotell-leverandøren min.

Her oppsto det første problemet. Joomla har nemlig en installasjonsvalidator. Webhotellet mitt var altså ikke kompatibel med Joomla 3.1. Jeg fikk feilmelding på punktet "magic quotes turned on", noe jeg var veldig usikker på hva betydde. Jeg skulle imidlertid bli ganske sikker på det litt senere. Etter en par raske google-søk fant jeg en løsning på problemet og fikk lagt inn en liten hack på serveren, slik at installajsonen kunne fullføres.

Sette seg inn i joomla

Det første jeg la merke til på den genererte siden jeg fikk utlevert var at helt nederst på siden sto det;  Guut © 2013. Dette er utenlandsk lovgivning og jeg ville fjerne det. I Norge er man som kjent beskyttet av åndsverkloven uansett, så man trenger ikke å skrive copyright på selvprodusert offentliggjort materiale. Det første jeg gjorde var selvfølgelig å saumfare instillingene til Joomla, i adminpanelet, men uten hell. Det viste seg at dette måtte være der... Løsningen ble imidlertid en tur innom kildekoden, for å fjerne bakterien.

Nå gjensto det bare å se på de forskjellige funksjonene i joomla, for å finne ut hvordan jeg kan presentere inhold på en vettug måte. Da jeg hadde lært meg en måte å legge ut artikkler og kategorisere og lenke saker videre, ble jeg hele tiden gjemsøkt av en bug. Hver gang jeg skrev anførselstegn i html-koden, ble den "escaped", som er en beskyttelsesmekanisme mot datainnbrudd. Joomla tar seg av dette automatisk, men jeg fant ikke ut hvorfor det oppførte seg så rart. Jeg tok nok en gang et google søk, og fant ut at det var "magic qoutes" som sto bak. php-kompilatorens egen beskyttelsesmekanisme. Det som skjedde var at joomla og php kranglet om hvem som skulle beskytte mot datainnbrudd, og resultatet ble dobbelt opp med "escapeing." Jeg måtte anvende hacken igjen mot php-kompilatoren, slik at mekanismen ble skrudd av. Noe som løste problemet. Grunnen til at jeg ikke bare endret instillingen, er at instillingen er styrt av tjenesteleverandøren min, og jeg kan ikke be om å få den endret, da det påvirker flere hundre nettsteder.

Det var den første dagen med nytt cms, og jeg gleder meg til å begynne å tweake inn ny fuksjonalitet.

Tekniske data

CMS Joomla 3.1.1
Host www.host1.no
Database MySQL 5.0.96-c